annebabalaricin

İletişim, Duygusal Zeka, Duygusal Dayanıklılık, Yetişkin, Öğretmen ve Ebeveyn Rehberi- Banu Kaplan Kurtoğlu

8 Yaş Gelişim Özellikleri

8 yaş gelişim özellikleri

8 yaş çocuklarının en belirgin özelliklerinden biri dil gelişimidir. Çocukların kendilerini ifade etme becerilerinin artmasını sağlar. Bu yaştaki çocuklarda temkinlilik ve çekingenlik yok olmaya başlar. Kendini ifade etme becerisi hız kazanan çocuk, sosyal ilişkilerinde de kendinden emin ve cesaretlidir. Dili yetişkinler gibi kullanabildiği için tasvirler yapabilir. Dilin gelişimiyle paralel olarak zihinsel gelişimin de artması sonucu, olaylar arasındaki neden sonuç ilişkilerini rahatlıkla kurabilir. Dinleyerek öğrenir. Kurallar anlamlı olmaya başlamıştır. Empati yeteneği gelişmiş olan 8 yaş çocuğu, özellikle ailesi ve öğretmenlerini hayal kırıklığına uğratmak istemez. Adalet duygusu gelişir. Hoşgörülüdür. İşbirliğine yatkındırlar. Merak duygusu gelişmeye devam etmektedir. Kişisel bağımsızlık kazanma konusunda önemli adımlar atmış olan çocuk yaşıtları ile geçinmeyi de öğrenmiştir

Okul arkadaşlıklarına verilen önem artmaya devam etmektir. Arkadaş grubunda ön plana çıkma isteklerinin doğurduğu çatışmalar kısa sürelidir. Oyun arkadaşı seçiminde kendi hemcinsleri ile oynamayı tercih ederler. 8 yaş çocukları genellikle cesaretlerini çabuk toplayabildikleri için onları motive etmek de daha kolaydır.

Bu dönem çocuğu gücünün üstünde işlere kalkışa bilmesinden ve fiziksel etkinliklerin de fazla olması nedeniyle kazalara sık rastlanır. El göz koordinasyonun gelişmesiyle birlikte bu koordinasyonu gerektiren yazma, boyama, makas kullanma vb. gibi becerileri kolaylıkla yapar.

Bu yaş çocuklarının korkuları değişmeye başlamıştır. Bazı çocuklarda “sekizinci yıl kaygısı” denilen ölüm korkusu oluşmaktadır. Çocukların zihinsel gelişimlerinde ölümün anlamaya kavramaya başlamaları sonucu ortaya çıkabilir ve zihinlerinde var olan belirsizlik onları korkutabilir. Anne babalar böyle bir durumda çocukların kaygıları  ile ilgili söylediklerini dinlemeliler, onlara inandıklarını göstermemeliler ve çocuklarına güven vermelidirler.

İlgili Yazılar

Boşanma ve çocuk

Çocuklarda uyku düzeni nasıl sağlanır ?

Okula Uyum Süreci

5 yaş gelişim özellikleri

Uzaktan Eğitimde Öğrenci İle Bağ Kurmak

Coronavirüs ve Duygusal Dayanıklılık

Prematüre Doğan Çocukların Okul Başarıları Nasıl Desteklenir?

7 yaş gelişim özellikleri

Benim Duygusal Hikayem

Çocuklara Mutfak Oyunları

Güvenmek Neden Önemlidir?

Çocuğuma Kitap Okutmak için Neler Yapabilirim?

Oyun ve Çocuk

Mutlu bir evlilik için ne yapmalı?

Kardeş Kıskançlığı

Dijital Dünyada Duygularımız ve Zorbalık

10 yaş gelişim özellikleri

6 yaş gelişim özellikleri

Karın ve Kış Sporlarının Çocuk Gelişimine Katkıları

Okul korkusu

Ön ergenlik

Çocuğuma Sevgimi Nasıl Gösterebilirim

Çocuğumun yemek yemesini nasıl sağlayabilirim?

9 yaş gelişim özellikleri

Başkasının Eşyasını İzinsiz Almak/Çalmak

Çocuğun Duygusal Zeka Gelişimi Nasıl Sağlanır?

Çocuklar neden yalan söylerler?

Öfke Duygusu Ne Demek

Akran zorbalığı

İstismar ve İhmal

Çocuğum İlkokula Hazır Mı?

Yorum Ekle