annebabalaricin

İletişim, Duygusal Zeka, Duygusal Dayanıklılık, Yetişkin, Öğretmen ve Ebeveyn Rehberi- Banu Kaplan Kurtoğlu

7 yaş

7 yaş gelişim özellikleri

7 yaş ile ilk çocukluk dönemi sonlanır. Çocuklar yaşamını önceki dönemde öğrendiği temel beceriler üzerinden yapılandırmaya başlarlar. Bu dönemde büyüme yavaşlamıştır. Oyunları hayal dünyasından gerçekliğe kayar. Daha hareketli olan ev dışındaki oyunları tercih ederler. Ama bir önceki yaşlarına göre hareketlilikleri biraz azalmıştır. Bu yaş çocuklarında bisiklet sürmeyi sağlayan büyük kas gelişimi hızlanmıştır. Çocuklar zihinsel gelişimlerinde zaman, uzay, sayı kavramlarını öğrendikleri bir dönemdedirler. Konuşma yeteneğinin artması ile tekrarlama becerileri ve söz dağarcıkları gelişmektedir. Somut düşünme evresinde oldukları için, çoğunlukla görerek ve yaparak öğrenirler. Bu nedenle onlarla saatlerce konuşmak yerine, doğruyu somut olarak ve örnekler üzerinden göstermek onlar için çok daha anlaşılır olacaktır.

Çocuklar bu yaşta kendilerini fark ettirmek isterler. Yeni şeyler öğrenmek önemlidir. Denemek, beceri kazanmak ve bu becerilerinde en iyi olup övgü almak isterler. Yaşıtları ile kurdukları arkadaşlıklarda bu özelliklerinin fark edilmesi için çaba gösterirler. Karışık gruplarla oynasalar da, 6 yaşta başlayan hemcinsleri ile oynama davranışı 7 yaşta belirginleşir. Bu yaşın en öne çıkan özelliklerinden birisi cinsiyet rollerinin farkındalığıdır. Bunun sonucu olarak da en yakın arkadaşlarını kendi cinsiyetlerinden seçmeyi tercih ederler. Bu yaş çocukları cinsellikle ilgili sorular sorarlar ve cevaplarını öğrenmek isterler. Ailelerin çocukların bu sorularını cevaplamaları onların gelecekteki yaşantıları açısından önemlidir.

Arkadaş ilişkileri çocukların okulu sevmelerinde etkendir. Arkadaşları ile iyi ilişkiler geliştirmişlerse, okula da istekli giderler. Ahlaki gelişimleri, kuralların kesin ve değişmez olduğu yönündedir. Bu durum oyunlarına da yansır. Bu sebeple kuralı değişen oyunlar yüzünden aralarında sık sık çatışmalar yaşarlar. Kuralların değişmezliği algıları, okul kurallarına sorgusuz uymalarını sağlar.

Gruplar içerisinde liderler öne çıkar. Genellikle çatışmalar liderlerin koyduğu kurallar nedeni ile oluşur. 7 yaşta erkek çocuklar fiziksel, kız çocuklar ise sözel olarak kendilerini göstermeye çalışırlar. Birbirleriyle alay etme davranışları görülebilir. Bir önceki yaşta var olan korkular devam eder. Korkulacak şeylerin karanlıkta olduğunu varsaydıkları için karanlık korkusu oluşur.

Okul yaşantısı çocuklarda psikolojik ve davranışsal değişikliklere neden olmaktadır. Ailenin ilgi odağı olan çocuk, okulda tek olmadığını görür.

Okula geç kalma, ödevlerini yetiştirememe, derslerindeki başarı ile ilgili kaygı yaşayabilirler.

Anne ve babaların çocukları ile okul ve dersler hakkında  konuşmaları rahatlatıcı olacaktır.

Etkinlik:

Çocuğunuzun okula başladığı ilk güne dair duygu ve düşüncelerinizi yansıtan bir mektup yazın. Daha önce okula gitmiş biri olarak çocuğunuzun ilk günündeki heyecanını, bu dört yılın sonunda neler olabileceğini ve önerilerinizi anlatacağınız bir mektup olsun.

Bu mektubu çocuğunuz ilkokuldan mezun olana kadar saklayın. Mezun olduğu gün mektubu kendisine verin. Bu çalışma çocuğunuzun okul hayatına başlama hatırası olacaktır. Ebeveyn çocuk ilişkilerinizin güçlenmesini de destekleyecektir.

 

 

 

 

 

 

İlgili Yazılar

Coronavirüs ve Duygusal Dayanıklılık

Uzaktan Eğitimde Öğrenci İle Bağ Kurmak

5 yaş gelişim özellikleri

Benim Duygusal Hikayem

Güvenmek Neden Önemlidir?

Çocuklarda uyku düzeni nasıl sağlanır ?

Prematüre Doğan Çocukların Okul Başarıları Nasıl Desteklenir?

Boşanma ve çocuk

Çocuğumun yemek yemesini nasıl sağlayabilirim?

İstismar ve İhmal

Çocuklar neden yalan söylerler?

6 yaş gelişim özellikleri

Çocuğum İlkokula Hazır Mı?

Öfke Duygusu Ne Demek

Çocuklara Mutfak Oyunları

Çocuğuma Sevgimi Nasıl Gösterebilirim

9 yaş gelişim özellikleri

Mutlu bir evlilik için ne yapmalı?

Çocuğuma Kitap Okutmak için Neler Yapabilirim?

Dijital Dünyada Duygularımız ve Zorbalık

Oyun ve Çocuk

10 yaş gelişim özellikleri

Okula Uyum Süreci

Okul korkusu

8 yaş gelişim özellikleri

Akran zorbalığı

Ön ergenlik

Çocuğun Duygusal Zeka Gelişimi Nasıl Sağlanır?

Başkasının Eşyasını İzinsiz Almak/Çalmak

Kardeş Kıskançlığı

Karın ve Kış Sporlarının Çocuk Gelişimine Katkıları

Yorum Ekle