annebabalaricin

İletişim, Duygusal Zeka, Duygusal Dayanıklılık, Yetişkin, Öğretmen ve Ebeveyn Rehberi- Banu Kaplan Kurtoğlu

Başkasının eşyasını izinsiz alma

Başkasının Eşyasını İzinsiz Almak/Çalmak

Çocuklarda başkasının eşyasını izinsiz alma davranışı  beş yaşa kadar sık görülmektedir. Bu yaşa kadar özel eşya kavramı gelişmemiştir. Çocuk, benmerkezciliğin etkisi ile istediği her şeyi yapabileceğini düşünür. Başka bir çocuğun oyuncağı ile oynamak isterse, oyuncağı izinsiz alabilir. Beş yaşından sonra mülkiyet duygusu belirginleşmeye başlar. Bu yaştan sonra çocuklar, başkasının eşyasını izinsiz almanın doğru bir davranış olmadığını genel olarak bilirler.

Aile içi izinsiz alma davranışında, aile bireyleri arası ilişkiler rol oynamaktadır. Çocuklar ebeveynlerinden istedikleri sevgiyi alamadıklarını düşündüklerinde, onların bir eşyasını alabilirler. Bu davranışla ebeveynlerinin dikkatini çekmeye çalışırlar. Baskıcı tutumları olan ebeveynlerin çocukları, onların emir ve yasaklamalarına karşı gelmek için bu davranışı gösterebilirler. Kardeş kıskançlığı yada kardeşler arası kıyaslama yaşandığında da çalma davranışı görülebilir.

Arkadaşlarının eşyalarını izinsiz alma davranışına baktığımızda bir çok nedenle karşılaşırız. Çocuklar akranları arasında kabul görmek için kendilerine çeşitli yollar ararlar. Arkadaşlarının isteği üzerine çalabilirler. Popüler olmak için çalabilirler. Kabül görmediklerini hissetiklerinde veya öfkelendiklerinde bu davranışı gösterebilirler. Anne-babaları istediği bir şeyi almadığında, çocuklar o eşyayı arkadaşından çalarak temin etmeye çalışabilirler.

Yarar sağlamayan çalma davranışı çocuklarda sık görülür. İhtiyacı olmadığı halde arkadaşının silgisini, kalem başlığını vs. almak gibi… Özel eşya kavramı oluşmamış çocuklarda da izinsiz alma davranışı görülebilmektedir. Zarar vermek ya da zevk almak için yapılan çalma davranışına duygusal problemleri ile baş edemeyen çocuklarda sık rastlanır. Çocuklar bir şeyi dağıtmak için de çalma davranışı gösterebilirler. Bunu arkadaşları arasında değer görmek için yaparlar.

Anne ve babalar çocuklarının çalma davranışı ile karşılaştıklarında, öncelikle çocuğun bu davranışı neden yaptığını anlamaya çalışmalıdırlar. Davranışın nasıl düzeltileceğine çocukla birlikte karar verilmedir. Yaptığının yanlış olduğu kesinlikle belirtilmelidir. Mülkiyet kavramı hakkında bilgi verilmelidir. Bu konuşmaları yaparken çocuğa karşı suçlayıcı ve sert olunmamalıdır. Çocuk eşyasını aldığı kişiden özür dilemeli, eşyasını geri vermeli ya da eşyanın bedelini ödemelidir. Çocuk çalma davranışını tekrarlıyorsa yada arkadaşları ile sürekli bu davranış yoluyla bağ kurmaya çalışıyorsa, bir uzmandan yardım alınmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Yazılar

Çocuğumun yemek yemesini nasıl sağlayabilirim?

Okul korkusu

Kardeş Kıskançlığı

Çocuğum İlkokula Hazır Mı?

Mutlu bir evlilik için ne yapmalı?

Oyun ve Çocuk

Uzaktan Eğitimde Öğrenci İle Bağ Kurmak

Prematüre Doğan Çocukların Okul Başarıları Nasıl Desteklenir?

Çocuğuma Kitap Okutmak için Neler Yapabilirim?

Ön ergenlik

7 yaş gelişim özellikleri

6 yaş gelişim özellikleri

Akran zorbalığı

Benim Duygusal Hikayem

Okula Uyum Süreci

5 yaş gelişim özellikleri

8 yaş gelişim özellikleri

9 yaş gelişim özellikleri

Güvenmek Neden Önemlidir?

Öfke Duygusu Ne Demek

10 yaş gelişim özellikleri

Çocuğuma Sevgimi Nasıl Gösterebilirim

Çocuklarda uyku düzeni nasıl sağlanır ?

Boşanma ve çocuk

İstismar ve İhmal

Çocuğun Duygusal Zeka Gelişimi Nasıl Sağlanır?

Dijital Dünyada Duygularımız ve Zorbalık

Karın ve Kış Sporlarının Çocuk Gelişimine Katkıları

Çocuklar neden yalan söylerler?

Çocuklara Mutfak Oyunları

Coronavirüs ve Duygusal Dayanıklılık

Yorum Ekle