annebabalaricin

İletişim, Duygusal Zeka, Duygusal Dayanıklılık, Yetişkin, Öğretmen ve Ebeveyn Rehberi- Banu Kaplan Kurtoğlu

cocuklara mutfak oyunları

Çocuklara Mutfak Oyunları

Hayatımızın en önemli ihtiyaçlarından birisi yemek yemektir. Bu sebeple mutfakta geçirdiğimiz vakit de bir hayli uzundur. Mutfakta geçirdiğiniz vakitte çocuğunuzun gelişimsel beceriler kazanması için beraber birçok şey yapabilirsiniz. Çocuğunuz için oyun olan etkinlikler onun birçok becerisini desteklerken; aile iletişiminizi de geliştirecek. İşte size çocuğunuzla hoş vakit geçirirken yapabileceğiniz etkinlik önerileri. Bu oyunların hangi becerilerini geliştirdiğini de çocuğunuzla paylaşabilirsiniz. Bu oyun özellikle ilkokula başlayacak çocukların bilişsel ve fizyolojik birçok becerilerinin gelişimini desteklemektedir.

Akşam Yemekte Acaba Ne Var?

Aşçı- Yamak Oyunu: Mutfakta vakit geçirdiğiniz sürede çeşitli kavram ve kas becerilerini geliştirebileceğiniz eğlenceli bir oyun olabilir. Seçtiğiniz yemek için gerekli malzemeleri sayın. Dolabı açıp saydığınız malzemelerden taşıyabileceği kadarını dışarı çıkarmasına izin verin. Malzemeleri mutfak masası ya da tezgaha dizip sırasıyla hangi malzemeleri kullanacağınızı açıklayın (Malzemeleri özelliklerine göre sınıflandırabilirsiniz). Malzemelerin özelliklerini (Hangi renk? Hangi şekil?) sorabilirsiniz. Eğer henüz bu kavramları öğrenmediyse malzemelerin özelliklerini göstererek söyleyin (Kırmızı domates, turuncu havuç, sert soğan, sıvı yağ vb.). Siz yemeği yaparken sırayla hangi işlemleri yaptığınızı açıklayarak önce sonra gibi zaman kavramlarını ve bir işi organize edebilmeyi öğretebilirsiniz. Kolay yırtılabilir, elini kesmeyecek kağıt paketleri ve kavanoz, şişe kapaklarını açması/kapaması küçük kas becerilerini geliştirecektir.
Haydi akşama bezelye pişirelim: Yeşil renkli tane tane bezelyeler zıplaya zıplaya kabuklarından fırlıyor!
Çocuğunuzla birlikte mevsim sebzelerinden olan bezelyeleri (taneli baska bir sebze ya da nar gibi bir meyve de olabilir) birlikte ayıklayın. Yeşil bezelyeler kabuklarından kaç tane çıkıyor? 3 tane mi? Benimki 4 tane çıktı. Haydi onları kabımıza teker teker sayarak pıt pıt atalım biiir, ikiiii, üüüüçç  Yeşil bezelyeleri turuncu havuçlarla birleştirebilirsiniz, havuçları küp küp doğrayabilirsiniz. Soğan acı mı? Tatlı mı? Peki sert mi yumuşak mı? Dilerseniz malzemelerin renk, şekil, katı-sıvı gibi özelliklerine göre tahmin etme oyunu oynayabilirsiniz.
Hamurla oynayalım mı? Ama bu sefer oynadığımız hamuru pişirip yiyebiliriz!
Haydi mis kokulu kurabiyeler yapalım. Malzemelerimiz neler? (Malzemelerinizi sayın, yukarıda bahsettiğimiz gibi dolaptan çıkarmasına veya gruplandırmasına yardım edin) Malzemelerin özelliklerinden bahsedin Örn: “Un beyazdır, toz gibidir, tane ile değil kilo ile satılır. Margarin sıcakta erir”.
Çocuğunuza ince motor becerilerini geliştirebileceği küçük görevler verin. Örn: Un, puding, kabartma tozu, vanilya, krema paketi açma gibi. Yumurtayı sizin yardımınızla kırmasını sağlayabilirsiniz (çatlattığınız yumurtanın kabuğunu ikiye ayırabilir).
Malzemeleri karıştırmasına izin verin. Hamuru elleriyle yoğurabilir. Hamuru yoğurduktan sonra ellerinizle ya da geometrik şekillerdeki kalıplarla kurabiyelerinize şekil verebilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz şekilde malzeme listesi, malzemelerin hazırlanması, sınıflandırılması, karıştırılması, kullanılacak malzemelerin paketlerinin açılması ile çocuğunuzla birlikte eğlenceli vakit geçirerek hem kas becerilerini geliştirebilir hem de yaşadığı bu deneyimlerden çeşitli bilgilerin (kavram, sınıflandırma, gruplama bilgisi) edinilmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Limonata Yapalım: Kaç tane limondan limonata yapılır? Çocuğunuzdan limonata için gerekli olan limon sayısı kadarını bir kenara ayırmasını isteyin. Limonataya kaç bardak/kaşık şeker koyacağınızı söyleyip kullanacağınız miktarı bir kenara ayırmasına yardım edin. Sonra süreci bazen soru sorarak bazen de anlatarak konuşabilirsiniz. Örn: “Limonları ikiye bölüyoruz. İki yarım limonumuz var artık. Kaç tane bütün limonumuz vardı? Toplamda kaç yarım limonumuz oldu? Limon ekşidir, limon suyuna şeker karıştırdığımızda limonata tatlı olur”. Limonları birlikte sıkabilirsiniz. Limonataya şekeri karıştırdığınızda eridiği bilgisini verebilir, bunun bir karışım olduğunu anlatabilirsiniz.

Peki Mutfağımızda Saklı Bilgiler Neler? Çocuğunuza Günlük Yaşamınızda Nasıl Bilgileri Aktarabilirsiniz?

Çocuğunuza öğretebileceğiniz bazı kavramlar;
Katı-sıvı, Uzun-kısa, Büyük-küçük, Ekşi-tatlı, Acı-tatlı, Sıcak-soğuk, Yarım-Bütün, Yumuşak-sert, Renkler, Şekiller

  • Marketten geldiniz ve elinizdeki poşetleri yerleştireceksiniz. Haydi çocuğunuzu çağırın ve oyun oynayarak dolabınızı yerleştirin. Poşettekilerin hangileri meyve? Nerede saklanır? Elmalar ne renk? Kaç tane elmamız var? Erikler ne renk? Hangileri sebze? Nerede saklanır? Hangileri aynı? Hangileri farklı? Katı olanlar? Sıvı olanlar hangileri?
  • Akşam ailece meyve yiyeceksiniz. Meyveleri kesmeden önce meyvenin bütün olduğunu söyleyebilirsiniz. Yarıya bölünce elimde kaç parça oldu? Bir daha böldüm toplamda kaç parça meyvemiz oldu?
  • Bulaşık makinesinden çıkanları özelliklerine göre sınıflandırabilirsiniz. Çay kaşıkları küçük ve kısa, çorba kaşıkları büyük ve uzundur. Kahvaltı çatalları kısa, yemek çatalları uzundur gibi.
  • Yemek saatiniz geldi çocuğunuz sofrayı hazırlamasına yardım edecek. Yemek masasında olması gerekenler neler? Çatal-kaşıkları yerleştirmesine ve taşıyabileceği malzemeleri götürmesine yardımcı olun. Her akşam özellikle bir eksik bırakabilirsiniz. Sofrada eksik olan bir şey var acaba nedir? diyerek oyun haline getirebilir ve eksik olan şey üzerine biraz düşünmesini sağlayabilirsiniz.
    Çocuğunuzun Fiziksel Gelişimini Mutfakta Nasıl Destekleyebilirsiniz?
  • Çocuğunuzun yaşı geldiğinde mutlaka tek başına yemek yiyebilmesi, kaşık- çatal kullanabiliyor olması gerekmektedir. Bu nedenle tek başına yemek yemesi konusunda mutlaka cesaretlendirici ve teşvik edici olmalısınız.
  • Üzümleri teker teker kopararak tabağa koyalım mı?
  • Tabaklara benim için … tane, baban için … tane, senin için de … tane çilek/erik koyabilir misin? Üçümüzün tabağında toplamda kaç tane çilek/erik oldu? Eriklerin çekirdeklerini sayalım mı?
  • Tabağına … tane kiraz/vişne al, çekirdeklerini çıkarıp yiyelim. Kaç tane kiraz/vişne çekirdeğimiz oldu?
  • Kuruyemişleri bölüştürebilir misin? Haydi bana birkaç tane leblebi, birkaç tane fıstık koy.
  • Fasülyelerimle nohutlarım birbirine karışmış ayırmama yardım eder misin? En çok fasulyeyi kasesine toplayan kazansın!
  • Bulaşık makinenizi boşaltırken, kaşıkları ve çatalları ayırmasını, ayrı ayrı sınıflandırmasını, bir bez ile kurulamasını isteyebilirsiniz.
    Mutfakta aileniz ile beraber vakit geçirip lezzetli yemekler yapıp yiyeceğiniz günler dilerim.

İlgili Yazılar

Başkasının Eşyasını İzinsiz Almak/Çalmak

Güvenmek Neden Önemlidir?

7 yaş gelişim özellikleri

Benim Duygusal Hikayem

6 yaş gelişim özellikleri

Çocuğumun yemek yemesini nasıl sağlayabilirim?

Çocuğun Duygusal Zeka Gelişimi Nasıl Sağlanır?

Prematüre Doğan Çocukların Okul Başarıları Nasıl Desteklenir?

Uzaktan Eğitimde Öğrenci İle Bağ Kurmak

Öfke Duygusu Ne Demek

İstismar ve İhmal

Coronavirüs ve Duygusal Dayanıklılık

10 yaş gelişim özellikleri

Çocuklarda uyku düzeni nasıl sağlanır ?

Akran zorbalığı

Çocuğuma Kitap Okutmak için Neler Yapabilirim?

Oyun ve Çocuk

Çocuğum İlkokula Hazır Mı?

Boşanma ve çocuk

Çocuklar neden yalan söylerler?

Dijital Dünyada Duygularımız ve Zorbalık

9 yaş gelişim özellikleri

Kardeş Kıskançlığı

Ön ergenlik

Okul korkusu

5 yaş gelişim özellikleri

Okula Uyum Süreci

Karın ve Kış Sporlarının Çocuk Gelişimine Katkıları

8 yaş gelişim özellikleri

Mutlu bir evlilik için ne yapmalı?

Çocuğuma Sevgimi Nasıl Gösterebilirim

Yorum Ekle