annebabalaricin

İletişim, Duygusal Zeka, Duygusal Dayanıklılık, Yetişkin, Öğretmen ve Ebeveyn Rehberi- Banu Kaplan Kurtoğlu

Prematüre doğan

Prematüre Doğan Çocukların Okul Başarıları Nasıl Desteklenir?

Gebeliğin 37. haftasından önce doğan bebeklere prematüre denmektedir. “Dünyaya erken merhaba diyen çocuklar” ya da “acelesi olan çocuklar” olarak da tanımlanmaktadırlar. Prematüre bebekler doğum haftasına göre derecelendirilmektedir:
1. Grup 24-31 haftada doğan ileri derecede prematüre
2. Grup 32-35 haftada doğan orta derece prematüre
3. Grup 36-37 haftada doğan sınırda prematüre

Prematüre bebeklerin gelişim değerlendirilmesi yapılırken şu beceriler dikkate alınmaktadır:

Kaba motor hareketler: Çocuğun hareket özellikleri; oturması, emeklemesi, ayakta dikilmesi, yürümesi, koşması, tırmanması ve denge kurması değerlendirilir.
İnce motor hareketler: Kolların ve ellerin ince hareketleri; küçük cisimleri tutabilmek, resim çizmek, küpleri üst üste koymak için gerekli el ve kol hareketleridir.
Görme: Yaşanan göz sorunları zamanında fark edilmediğinde, öğrenme sorunu oluşturabilmekte ve öğrenme sorunları olarak algılanmaktadır.
İşitme, konuşma ve dil gelişimi: İşitme kayıpları, konuşma ve artikülasyon bozukluklarıdır.
Sosyal gelişim ve davranış: Erken sosyal beceriler olan gülümseme, gülme, beslenme ve giyinme, düzeltilmiş yaşa göre normal zamanda kazanılmaktadır.

Pretamüre doğan çocukların okul başarısı, ilkokula geçişte önem göstermektedir. Bu çocukların erken dönemde gelişim becerileri desteklendiğinde, okul başarıları normal seyrinde gitmektedir. 2 yaşta düzeltilmiş takvim yaşına geçilmesi ile beraber kas becerilerini destekleyici çalışmalara başlanması, çocuğun okul döneminde ihtiyacı olan ince motor kas becerilerini destekleyecektir.
Çocuklarınızı ilkokula hazırlamaya yönelik, gündelik hayat içerisinde onlarla, rahatlıkla yapabileceğiniz etkinlikleri içeren çalışmalardan bahsedeceğim. Bu çalışmalar, ebeveynlik rolünü kaybetmeden, öğretmenleşmeden, onları yormadan, sizleri de zaman sıkıntısına sokmadan, günün akışı içerisinde çocuklarınızı biraz daha etkin kılarak yaşamın çeşitli alanlarında gerçekleştirebileceğiniz etkinliklerdir.

Benim adım daire :

Öncelikle bir kağıda daire çizerek çoğunuza dönün ve daireyi canlandırarak “Merhaba, benim adım daire. Haydi, evde bana benzeyen eşyaları bulalım.” deyin. Daha sonra çocuğunuzla birlikte günün akışı içerisinde karşılaştığınız tabak, kase gibi yuvarlak eşyaları tespit edin ve bunu farklı yaşam alanlarında tekrarlayın. Böylelikle ev içerisinde ve diğer yaşam alanlarında günlük sorumluluklarınızı yerine getirirken, bir yandan da çocuğunuzun kavram gelişimini desteklemiş olacaksınız.

Akşam Yemekte Acaba Ne var- Aşçı-Yamak Oyunu:

Mutfakta vakit geçirdiğiniz sürede çocuğunuzun, çeşitli kavram ve kas becerilerini geliştirebileceği eğlenceli bir oyundur. Seçtiğiniz yemek için gerekli malzemeleri sayın. Dolabı açıp saydığınız malzemelerden taşıyabileceği kadarını dışarı çıkarmasına izin verin. Malzemeleri mutfak masası ya da tezgaha dizip, sırasıyla hangi malzemeleri kullanacağınızı açıklayın (Malzemeleri özelliklerine göre sınıflandırabilirsiniz.). Malzemelerin özelliklerini (Hangi renk? Hangi şekil?) sorabilirsiniz. Eğer henüz bu kavramları öğrenmediyse malzemelerin özelliklerini göstererek söyleyin (Kırmızı domates, turuncu havuç, sert soğan, sıvı yağ vb.). Siz yemeği yaparken sırayla hangi işlemleri yaptığınızı açıklayarak, önce sonra gibi zaman kavramlarını ve bir işi organize edebilmeyi öğretebilirsiniz. Kolay yırtılabilir, elini kesmeyecek kağıt paketleri ve kavanoz, şişe kapaklarını açması/kapaması küçük kas becerilerini geliştirecektir.

Hamurla oynayalım mı:

Ama bu sefer oynadığımız hamuru pişirip yiyebiliriz! Haydi mis kokulu kurabiyeler yapalım.
Malzemelerimiz neler? (Malzemelerinizi sayın. Yukarıda bahsettiğimiz gibi dolaptan çıkarmasına veya gruplandırmasına yardım edin). Malzemelerin özelliklerinden bahsedin Örn: “Un beyazdır, toz gibidir, tane ile değil, kilo ile satılır. Margarin sıcakta erir.”. Çocuğunuza ince motor becerilerini geliştirebileceği küçük görevler verin. Örn: Un, puding, kabartma tozu, vanilya, krema paketi açma vb. Yumurtayı sizin yardımınızla kırmasını sağlayabilirsiniz ya da çatlattığınız yumurtanın kabuğunu ikiye ayırabilir. Malzemeleri karıştırmasına izin verin. Hamuru elleriyle yoğurabilir. Hamuru yoğurduktan sonra ellerinizle ya da geometrik şekillerdeki kalıplarla kurabiyelerinize şekil verebilirsiniz.

Anne Evde Neler Eksikti:

Alışverişe çıkacağınız zaman hazırlayacağınız listeyi çocuğunuzla beraber yaptığınızda, çocuğunuzun gıda isimlerini öğrenmesini ve matematiksel becerilerinin gelişmesine destek olacaksınız.
– Yaptığınız bu listeyi çocuğunuza emanet edin. Bu şekilde sorumluluk duygusunu geliştirmiş olacaksınız. Listedekileri unutmuş numarası yapabilirsiniz böylece onun size hatırlatmasına izin verirsiniz. Bu, onu mutlu ve başarılı hissettirecektir.
– Market içinde beraber geziyorsunuz. Onu sepetin içine oturtmaktansa yanınızda dolaşmasına izin verin. Böylece hem kaba motor kasları gelişecek hem de alt raftan alacaklarınız için size yardım edecektir.
– Mesela; “Ali, hadi bana alt raftan makarna al” dediğinizde, Ali’ye hem alt-üst kavramlarını öğretmiş olursunuz, hem de bir görev vermiş olursunuz. Unutmayın ki ilkokul 1. Sınıftaki her öğrencinin sınıf içinde bir görevi olacaktır. Bu nedenle görev bilincinin gelişmesi çok önemlidir.
– Alışverişiniz bitti ve kasaya geldiniz. Kasiyerle iletişim kurması için çocuğunuzu destekleyin ki, hem iletişim becerileri gelişsin, hem de sosyal becerileri. İsterseniz parayı sizin için çocuğunuz ödeyebilir. Küçük miktardaki hesaplamaları yaparken beraber yapabilirsiniz. Böylece matematiksel becerileri gelişecektir.

Baba Hangi Kattayız:

Alışveriş merkezine girdiğiniz zaman, mekanın özelliklerini çocuğunuzla konuşabilirsiniz. Mesela “Ali, sence burada kaç kat var?” gibi bir soru çocuğunuzun mekan-uzam bilgisini geliştirir. Mağazaların hangisinin daha büyük, hangisinin daha küçük olduğunu onunla paylaşabilirsiniz.

Bugün hava durumum nasıl:

Çocuğunuzun psiko-sosyal gelişimi için oldukça önemli olan bu rutin, çocuğun kendi duygularını tanımasına, bununla beraber empati yeteneğini geliştirmesine yöneliktir. Çocuklar yetişkinler gibi duyguları adlandıramaz ve ifade edemezler. Bu nedenle biz yetişkinlerin, duyguların adlandırılması ve ifade edilmesinde model olması gerekmektedir. Sabahları uyandıktan sonra kahvaltı yaparken ya da okul hazırlığı sırasında sohbet etmek bazen ihmal edilmektedir. Çocuğunuza kendi hava durumunuzdan bahsederek hem duygulara dikkat çekebilir hem de kendisini ifade etme becerisini geliştirebilirsiniz. Mutlu olma, üzgün olma gibi soyut kavramları pozitif durumlarla somutlaştırarak, mutluluğu ya da üzgün olmayı daha iyi anlayabilmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin: “Ben bugün güneşliyim! Sen nasıl hissediyorsun?”

İlgili Yazılar

Öfke Duygusu Ne Demek

5 yaş gelişim özellikleri

Çocuğuma Kitap Okutmak için Neler Yapabilirim?

10 yaş gelişim özellikleri

Dijital Dünyada Duygularımız ve Zorbalık

Çocuğumun yemek yemesini nasıl sağlayabilirim?

Boşanma ve çocuk

7 yaş gelişim özellikleri

Çocuklarda uyku düzeni nasıl sağlanır ?

Mutlu bir evlilik için ne yapmalı?

Güvenmek Neden Önemlidir?

Akran zorbalığı

Çocuklar neden yalan söylerler?

8 yaş gelişim özellikleri

Okula Uyum Süreci

İstismar ve İhmal

Coronavirüs ve Duygusal Dayanıklılık

Kardeş Kıskançlığı

9 yaş gelişim özellikleri

Ön ergenlik

Başkasının Eşyasını İzinsiz Almak/Çalmak

Karın ve Kış Sporlarının Çocuk Gelişimine Katkıları

Uzaktan Eğitimde Öğrenci İle Bağ Kurmak

Benim Duygusal Hikayem

Çocuğun Duygusal Zeka Gelişimi Nasıl Sağlanır?

Çocuklara Mutfak Oyunları

Çocuğum İlkokula Hazır Mı?

6 yaş gelişim özellikleri

Oyun ve Çocuk

Okul korkusu

Çocuğuma Sevgimi Nasıl Gösterebilirim

Yorum Ekle